מיכאל הרסגור, פרופסור (אמריטוס) להיסטוריה, אונ' תל-אביב
כפי שהאנציקלופדיה הצרפתית הגדולה של המאה ה-18 פתחה עידן חדש בידיעות בני האדם ובמחשבותיהם, היוזמה הברוכה של האנציקלופדיה הישראלית בחמישה כרכים, תתן לקוראים ולחוקרים להבין שעם כניסת המאה העשרים ואחת אפשר לסכם שאנו נמצאים בעידן יהודי חדש. אני מקווה שהמפעל המפואר הזה יעזור לציבור להשתחרר מכבלי הרבנות הראשית, ויש לקוות שהדור הצעיר והחדש יוכל להגיד בשמחה ובגאווה: הגעתי להכרתי אחרי הופעתה של האנציקלופדיה החדשה, שיחד אתה נכנסנו לעידן חדש.
|
המוזיקולוגית מיכל זמורה-כהן
זה למעלה מחמישים שנה שאני מתחקה אחר מהלכיה של התרבות ובעיקר של האמנות והמוסיקה של העם היהודי, ומאז אני מייחלת לקיומו של מאגר מידע מעין זה. אני מעיינת בכרכים אלה וחשה כיצד גדלה יריעת ידיעותי ודעותי. צר לי, כי אישי, השופט חיים כהן ז"ל, לא הספיק להתוודע למפעלכם המרשים. חיים, שהקדיש את כל ימיו ללימוד המשפט העברי וכתבי חז"ל, עסק גם בהבהרת והגדרת היהדות החפשית, המתבססת על עקרונות הצדק, המוסר, החרות והשלום.
|
ד"ר גדי טאוב, האוניברסיטה העברית, עיתונאי וסופר
בראשית המאה העשרים ואחת כבר ניתן לומר במידה של ביטחון, שהזהות היהודית צלחה את המעבר למודרניות ולחילוניות, ונשארה איתנה ויציבה גם מעבר לבסיס מוצאה ביהדות כדת. החיבור "זמן יהודי חדש" מציע לראשונה מבט מקיף על המעבר הזה, ועל התכנים המגוונים של היהדות כזהות מודרנית. מה שעולה מן החיבור בכללותו הוא, ששימורה של המורשת הזאת הוא שימורה של הזהות היהודית. החיבור תורם לכן תרומה חשובה לתופעה שאותה הוא מבקש לתאר.
|
הסופר א"ב יהושע
אף שיכולה להתעורר מחלוקת לגיטימית על קו התיחום בין חילוניות לדתיות בתרבות היהודית, אני ממליץ בכל לב על האנציקלופדיה החדשה שהתפרסמה זה עתה - "זמן יהודי חדש" - שבה תוכלו למצוא מספר רב של ערכים שכתובים בידע רב ובראייה מקורית וחדשנית על ידי כמה מטובי אנשי הרוח שלנו.
|
אליאב כהן, מוציא לאור
"זמן יהודי חדש" מיועד לאלה שאינם מאמינים באל ולאלה המאמינים באל אך אינם מאמינים בעבודה לו (מי שמכונים חילוניים), וגם לאלה שמאמינים באל ובעבודה לו, אך חופשיים מהדוגמות שמטילים כוהני הדת והם פתוחים לעכשווי ולאחר. כל אלה, ואלה שביניהם, מוצאים באנציקלופדיה עולם-תרבות מלא, רב-גוני, מעמיק ומאתגר.
|
ד"ר אשר כהן, מרצה בכיר במחלקה למדעי המדינה באונ' בר-אילן
מה ניתן לומר על 5 הכרכים מנקודת מבט של מרצה באוניברסיטה? כמי שמלמד בנושא 'זהויות יהודיות בעידן רב-תרבותי' - המחמאה הגדולה ביותר שאני יכול לחשוב עליה היא שמדובר באנציקלופדיה מועילה, יעילה ומאוד שימושית. משיחות עם סטודנטים רבים עולה שגם עבורם "זמן יהודי חדש" היטיב 'לעשות סדר'. האנציקלופדיה הזו התבררה כחשובה דווקא בעידן של נגישות גבוהה לכאורה למידע באינטרנט. "זמן יהודי חדש", למרות הגדרתו כמבט אנציקלופדי, שומר על רוחב ועומק המידע והניתוח ובכך יתרונו וחשיבותו.
|
פרופ' אריק כרמון, נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה:
עיינתי ונפעמתי! בתולדותיה של מדינת ישראל, מאז שלהי תקופת הישוב ועד ימינו, שזורה טענת "העגלה הריקה", המתייחסת לזהותו של היהודי החילוני בישראל. ה'מבט האנציקלופדי של התרבות היהודית בעידן החילוני' סוגר חלל ומניח את התשתיות למבנה הכה נחוץ לשם טיפוח תודעת הצורך בעיסוק חילוני בתרבות יהודית. הוא גם מספק כלי מוחשי להפרכת טענת "העגלה הריקה" לאורך זמן. מדובר במפעל שחשיבותו עבור כל בית חילוני איננה נופלת מזו שהייתה לאנציקלופדיה העברית בזמנה.
|
יצחק לבני, לשעבר מנכ"ל רשות השידור ויו"ר חברת החדשות של ערוץ 2
האנציקלופדיה החדשה לתרבות יהודית חילונית חשובה לכל מי שסקרן, ורוצה להבין יותר את היהדות שלו וכך גם את עצמו. זהו מסע מעודכן, מעמיק ובהיר ביהדות פלוראליסטית, עשירה ומושכת לב. לא קראתי כמובן את כל מאות הערכים, אבל הייתי מרותק לחמשת הכרכים שעות רבות.
|
פרופ' אורה לימור, סגנית נשיא האונ' הפתוחה
האנציקלופדיה "זמן יהודי חדש" אוצרת ידע רב, עדכני ומעניין ועוסקת בנושאים רבים ומגוונים בתחומים שונים של חיי החברה והתרבות של העם היהודי בארץ ובתפוצות. ברכות רבות לכל העושים במלאכה, ולקרן פוזן על שאיפשרה את המפעל החשוב הזה. אילמלא היא המפעל הזה ומפעלים רבים וחשובים אחרים לא היו מתאפשרים.
|
יוסף טומי לפיד, שר לשעבר, עיתונאי
אף שקיימת כבר מאתיים שנה תרבות יהודית חילונית, היא לא זכתה עד היום לכינוס תחת גג אחד. עכשיו זה נעשה... בשביל ישראלי חילוני אנציקלופדיה זו היא מקור לא אכזב של דעת בלי דת... אנציקלופדיה זו היא גם הגשר הלא צר שדרכו יכול יהודי חילוני בגולה ליצור קשר עם מורשתו הרוחנית. צריך בדחיפות לתרגם את "זמן יהודי חדש" לאנגלית ולשפות אחרות של ארצות הגולה.
|
פרופ' גבי מוצקין, ראש מכון ון-ליר, בעבר דיקן הפקולטה למדעי-הרוח באונ' העברית
כמה מהתגובות על הופעת "זמן יהודי חדש" מלמדות שהחילון הוא עדיין מושג מגרה. אם אנציקלופדיה זו הצליחה להצית פולמוס על הערכים של תרבותנו, הרי שהיא כבר השיגה את מטרתה, במידה רבה בדומה ל"אנציקלופדיה הגדולה" המקורית. אנציקלופדיה זאת מסייעת ליצירת אותה תרבות חילונית שאותה היא אמורה לשקף. בין אם מישהו מסכים או אינו מסכים להנחותיה הבסיסיות, היא מסייעת בהגדרת התחום המדובר.
|
|
|